Ελαιοκράμβη.Καλλιέργεια και χρησιμότητα.





Η σημαντική παραγωγή λαδιού εξαιρετικής ποιότητας και πλακούντα ή αλεύρου απο τους σπόρους της ελαιοκράμβης, επεκτείνεται συνεχώς. Σήμερα, καλλιεργείται κυρίως στην Κίνα, Καναδά, Γερμανία, Πολωνία, Πακιστάν, ΗΠΑ, Γαλλία. Στην Ε.Ε. τρείς χώρες, η Γαλλία, η Γερμανία και η Αγγλία καλύπτουν το...



85%της καλλιεργούμενης έκτασης. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αρχίζει και καλλιεργείται η ελαιοκράμβη.
ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.
Καλλιεργείται κυρίως για τους σπόρους της που είναι πλούσιοι σε λάδι. Το λάδι περιέχει ελαικό(60%), λινολεικό οξύ(10%), λινολενικό οξύ(20%), παλμιτικό οξύ κτλ. Οπως όλα τα φυτικά λάδια, έτσι και το λάδι απο την ελαιοκράμβη, δεν έχει χοληστερόλη ενώ περιέχει αρκετά πολυακόρεστα, μονοακόρεστα και λιπαρά οξέα. Η σχέση των πολυακόρεστων προς τα κορεσμένα είναι εξαιρετική και η περιεκτικότητα του σε κορεσμένα οξέα είναι χαμηλότερη συγκριτικά με άλλα φυτικά λάδια. Είναι πλούσιο σε φυτικές στερόλες και βιταμίνη Ε, εύπεπτό και ιδιαίτερα αξιόλογο ως πηγή ενέργειας. Η περιεκτικότητα σε πρωτείνη είναι 22-24% και έχει ικανοποιητική βιολογική αξία. Το λάδι της ελαιοκράμβης χρησιμοποιείται ακόμα για την παραγωγή μαργαρίνης, σαπουνιών και χρωμάτων. Χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή λιπαντικών για μηχανές, σε ανάμιξη με ορυκτά λάδια. Η περιεκτικότητα του σπόρου σε λάδι είναι της τάξης 40-45%.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ.
Τα φυτά της ελαιοκράμβης είναι ποώδη, ετήσια και αναπτύσσουν στέλεχος όρθιο, διακλαδιζόμενο , ύψους μέχρι 1,5 μέτρο. Ο καρπός είναι κέρας ενώ οι σπόροι είναι συνήθως σφαιρικοί με χρώμα μαύρο.
ΚΛΙΜΑ-ΕΔΑΦΟΣ. Η ελαιοκράμβη κατάγεται απο την νοτιοανατολική Ευρώπη πράγμα που σημαίνει οτι μπορεί να καλλιεργηθεί στην χώρα μας. Παρουσιάζει αντοχή τόσο στις χαμηλές θερμοκρασίες , η ανάπτυξη του ομως διακόπτεται μόλις η θερμοκρασία κατέβει κάτω απο το 0. Σε περίπτωση επικράτησης υψηλών θερμοκρασιών κατα το στάδιο του σχηματισμού των σπόρων, η ελαιοκράμβη επιδεικνύει σχετική αντοχή αρκεί να μην συνοδεύεται η περίοδος αυτή απο ξηρασία, που είναι δυνατό να επηρεάσει την καρποφορία προκαλώντας μείωση του μεγέθους του σπόρου και της περιεκτικότητας σε λάδι. Καλλιεργείτα σε μεγάλη ποικιλία εδαφών χωρίς να παρουσιάζει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Εν τούτοις, προτιμά εδάφη γόνιμα, που συγκρατούν υγρασία, χωρίς να είναι πολύ υγρά. Είναι ανθεκτική σε ελαφρά αλκαλικά εδάφη, μέτριας περιεκτικότητας σε ασβέστιο. Το άριστο ΡΗ είναι απο 6.0-7,5.
Καλλιέργεια και προετοιμασία αγρού. Απαιτεί σποροκλίνη ψιλοχωματισμένη, απαλλαγμένη απο ζιζάνια γιατί ο σπόρος της είναι μικρός. Η σποροκλίνη αυτή επιτυγχάνεται με σβαρνίσματα που θα ακολουθήσουν το όργωμα λίγο πρίν την ημερομηνία σποράς. Η σπορά γίνεται κυρίως το χειμώνα(μέσα οκτωβρίου) αλλά και την άνοιξη. Ο σπόρος της μπορεί να φυτρώσει ακόμα και σε θερμοκρασία λίγο πάνω απο το 0. Σπέρνεται κυρίως σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 40 εκατοστά και απόσταση επι της γραμμής τα 20 εκατοστά. Η άριστη πυκνότητα πληθυσμού είναι γύρω στα 70.000 φυτά ανά στρέμμα και για την πυκνότητα αυτή απαιτούνται 500-800γραμμάρια σπόρου. Η καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται με την χρήση των κατάλληλων προσπαρτικών, προφυτρωτικών και μεταφυτρωτικών ζιζανιοκτόνων.
Λίπανση.
Είναι φυτό με αυξημένες ανάγκες σε άζωτο. Συνίσταται βασική λίπανση με 40 κιλα φωσφορικής αμμωνίας και 30 κιλα θειικού καλίου. Κατα την επιφανειακή λίπανση που γίνεται το τέλος του χειμώνα, χορηγούνται 20 κιλα νιτρικής αμμωνίας με προσεκτικό διασκορπισμό. Οι υψηλές δόσεις αζώτου θα πρέπει να αποφεύγονται διότι λειτουργεί εις βάρος της καρποφορίας.
Συγκομιδή. Η χειμωνιάτικη καλλιέργεια της ελαιοκράμβης είναι έτοιμη για συγκομιδή γύρω στα μέσα με τέλη Ιουνίου οταν οι περισσότερες κάψες είναι ωριμες και η υγρασία του σπόρου κυμαίνεται απο 12 εως 20 %. Κυρίως γίνεται με θεριζοαλωνιστικές μηχανές του σιταριού αφού γίνουν οι κατάλληλες μετατροπές . Κατα την συγκομιδή χρειάζεται προσοχή διότι άν καθυστερήσει, τότε ο σπόρος τινάζει. Οι χειμωνιάτικες ποικιλίες έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις απο τις ανοιξιάτικες , μικρότερη ομως περιεκτικότητα σε λάδι. Οι μέσες στρεμματικές αποδόσεις των χειμωνιάτικων ποικιλιών είναι 250 με 300κιλα σπόρου.
Ποικιλίες. Οι ποικιλίες της ελαιοκράμβης που προωθούνται και καλλιεργούνται σήμερα είναι εκείνες που χαρακτηρίζονται απο πολύ χαμηλά επίπεδα ερουκικού οξέος και γλυκοζινολικών ενώσεων. Οι ποικιλίες αυτές χαρακτηρίζονται ως διπλό μηδέν και τα προιόντα τους είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.
Η ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗ ΩΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΦΥΤΟ.
Η ελαιοκράμβη μαζί με την αγριοαγκινάρα και τον ηλίανθο, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοντίζελ. Από ένα στρέμμα ελαιοκράμβης, μπορούν να παραχθούν 43 με 90 λίτρα βιοντίζελ. Το λαδι περνάει απο μία χημική διεργασία (εστεροποίηση) και μετατρέπεται σε μεθυλεστέρα. Το βιοντίζελ αποτελεί εναλλακτικό καύσιμο του πετρελαίου κίνησης όπου μπορεί τέλειως να το αντικαταστήσει. Οι φυσικές και χημικές ιδιότητες του βιοντίζελ μοιάζουν πολύ του ορυκτού πετρελαίου και οι συμβατικοί κινητήρες ντίζελ δεν χρειάζονται μετατροπές για να χρησιμοποιούν μίγματα συμβατικών καυσίμων με βιοντίζελ.






Γραμματέα Αναστασία
Γεωπόνος ΓΠΑ
anastagra@yahoo.gr


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου