Ιστορικό υψηλό για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών


Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση του Αμερικανικού Υπ. Γεωργίας (Αύγουστος 2015), η παγκόσμια παραγωγή σίτου εμπορικής περιόδου 2015/16 προβλέπεται ότι θα ανέλθει στους 727 εκ τόνους περίπου, καταγράφοντας ιστορικό...



 υψηλό.
Η αυξημένη παραγωγή του Καζακστάν, Ρωσίας, Τουρκίας και Ουκρανίας αντισταθμίζουν την μειωμένη παραγωγή της Αργεντινής , Καναδά και των ΗΠΑ. Η παγκόσμια κατανάλωση σίτου προβλέπεται αυξημένη στους 715 εκ. τον, αλλά υπολειπόμενη της παραγωγής, ενώ αύξηση (+5,6%) θα έχουν τα παγκόσμια αποθέματα τέλους.
Πτώση προβλέπεται για την Ευρωπαϊκή παραγωγή σίτου στους 147,8 εκ. τ (- 8,7εκ. τ).
Η Ρωσική παραγωγή εκτιμάται στους 60 εκ τόνους (+0,9 εκ. τον σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο) με αποδόσεις ανερχόμενες στα 233 κιλά / στρ, μειωμένες μεν (-6,6%) σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο αλλά αυξημένες (+9,4%) σε σχέση με τον μ.ο. 5ετίας.
Η Ουκρανική παραγωγή εκτιμάται στους 25,5 εκ τόνους (+0,8 εκ. τον σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο) καταγράφοντας 2ο ιστορικό μέγιστο, με αποδόσεις ανερχόμενες στα 364 κιλά / στρ, μειωμένες μεν (-7,3%) σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο αλλά αυξημένες (+13%) σε σχέση με τον μ.ο. 5ετίας ενώ καθ’όλη την καλλιεργητική περίοδο, οι καλλιέργειες σίτου και κριθαριού της χώρας αυτής επωφελήθηκαν από ευεργετικές βροχοπτώσεις και πλήρη έλλειψη θερμικού στρές.
Η Καναδική παραγωγή προβλέπεται μειωμένη στους 26,5 εκ τόνους (-2,8 εκ. τ) λόγω αντίξοων συνθηκών. Η απόδοση προβλέπεται μειωμένη (-11%) στα 276 κιλά /στρ λόγω παρατεταμένης ξηρασίας.
Σημαντική αύξηση εξαγωγών προβλέπεται, σε σύγκριση με την προηγούμενη εμπορική περίοδο, από την Ουκρανία (+1,7 εκ. τον) στους 13 εκ. τον., ενώ σημαντική πτώση εξαγωγών προβλέπεται από τις ΗΠΑ (-4,4 εκ τον) στους 25,5 εκ τον, την ΕΕ (-4,2 εκ. τον) στους 31 εκ. τον και τον Καναδά (-6,3 εκ. τον ) στους 24,8 εκ. τον.
Οι εξαγωγές σίτου 2015/16 από τη Ρωσία (23 εκ τ.) αλλά και αθροιστικά από Ρωσία, Ουκρανία και Καζακστάν (42 εκ. τ.) προβλέπονται αυξημένες σε ιστορικό μέγιστο. Η Ρωσία έχει αποκτήσει σε μεγάλο βαθμό διέξοδο στις αγορές της Μέσης Ανατολής και Β. Αφρικής και ιδιαίτερα στην Αίγυπτο και Τουρκία, ενώ σημαντικό ποσοστό του Ουκρανικού σίτου πωλείται ως ζωοτροφικός στην ΕΕ, Α. και ΝΑ Ασία. Εξάλλου αμφότερες Ρωσία και Ουκρανία έχουν πετύχει εμπορική διείσδυση σε παραδοσιακές αγορές τροφοδοτούμενες από τις ΗΠΑ όπως το Μεξικό και η Νιγηρία.

Τιμές σίτου στην Αμερικανική και Ιταλική αγορά
Έντονη πτωτική πορεία παρουσιάζουν καθ’όλη την περίοδο από αρχές Ιουλίου έως αρχές Αυγούστου 2015 οι τιμές σε όλες τις κατηγορίες Αμερικανικού σίτου. Ειδικότερα, στις 7.8.15 η τιμή του SWW ανήλθε στα 220$/τον μειωμένη κατά 57$/τόνο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, η τιμή του HRS ανήλθε στα 235 $/τόνο μειωμένη κατά 50$/ τόνο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, η τιμή του HRW ανήλθε στα 218$/τον μειωμένη κατά 36$/τόνο και η τιμή του SRW ανήλθε στα 208 $/τόνο μειωμένη κατά 35$/ τόνο αντίστοιχα.

Σημαντική αύξηση καταγράφουν οι τιμές του εγχώριου σκληρού σίτου στην Ιταλική αγορά σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο (+9,9%).

http://www.paseges.gr/el/news/Istoriko-ypshlo-gia-thn-pagkosmia-paragwgh-sithrwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου