Τροποποίηση της απόφασης που αφορά την κατανομή των βοσκήσιμων γαιών ζήτησαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ της ΠΑΣΕΓΕΣ) από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΑΠΕΝ, Δ. Μελά.
Σε σχετική συνάντηση η αντιπροσωπεία...




 του ΣΕΚ ζήτησε να αλλάξει η σχετική κοινή υπουργική απόφαση -της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου- που καθορίζει τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τη διαδικασία κατανομής των επιλέξιμων βοσκότοπων και βοσκήσιμων γαιών για χρήση από τους κτηνοτρόφους της χώρας, ενώ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα επίσπευσης της διαδικασίας σύνταξης προσωρινών σχεδίων βόσκησης. Σημειώνεται ότι ο ΣΕΚ έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία του, ενώ ο πρόεδρός του είχε αποχωρήσει - παραιτηθεί και από την ομάδα εργασίας για τη διαχείριση των βοσκοτόπων διαμαρτυρόμενος, μεταξύ άλλων, γιατί αγνοήθηκε συγκεκριμένη πρόταση του Συνδέσμου για το θέμα.
Έθεσε επίσης ζητήματα που αφορούν το υψηλό κόστος παραγωγής και ενέργειας, τις τιμές παραγωγού σε γάλα - κτηνοτροφικά προϊόντα, την ανάγκη επίσπευσης της ολοκληρωμένης εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος "Άρτεμις" για αποφυγή παράνομων ελληνοποιήσεων και θέματα ρευστότητας, φορολογίας, ασφαλιστικών εισφορών, χρηματοδοτήσεων κ.ά.
Ο Δ. Μελάς δεσμεύτηκε να εξετάσει τα αιτήματά του με τις υπηρεσίες του ΥΠΑΠΕΝ και, εφόσον είναι εφικτό, στο πλαίσιο της υπηρεσιακής του ιδιότητας, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.
Αναφέρθηκε εκτενώς στις πρόσφατες εξελίξεις από την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. και ειδικότερα στην πρόταση της Κομισιόν για πακέτο μέτρων στήριξης ύψους 500 εκατ.
Ενημέρωσε για το αίτημα αύξησης των προκαταβολών των ενισχύσεων, πρώτου - δεύτερου πυλώνα ζητώντας από την Κομισιόν τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, ώστε οι απαιτούμενοι έλεγχοι να ολοκληρωθούν πριν από την τελική εξόφληση των γεωργών -θέμα που αναμένεται να συζητηθεί σε Ειδική Επιτροπή Γεωργίας σήμερα, Παρασκευή, και να βρεθεί στο επίκεντρο του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας την προσεχή Τρίτη.

http://www.avgi.gr/article/5838847/oi-ktinotrofoi-tis-paseges-zitoun-allages-apo-ton-upiresiako-upourgo-