Νέα Μάλγαρα : Γιορτή ρυζιού με δωρεάν διάθεση δύο τόνων ρυζιού!

Αναδημοσίευση από City West


Περισσότερους από δύο τόνους ρύζι και 1200 κουπάκια ρυζόγαλο θα μοιραστούν στη "Γιορτή Ρυζιού" που διοργανώνεται για 29η χρονιά στα Νέα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γιορτή σε μια περιοχή, όπου η ορυζοκαλλιέργεια αντιπροσωπεύει το 85% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης στην Ελλάδα.Η αυλαία για τη "Γιορτή Ρυζιού", που είναι αφιερωμένη στους περίπου 3000 ρυζοκαλλιεργητές της ευρύτερης περιοχής, ανοίγει αύριο και θα πέσει στις 8 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκειά της γιορτής, που θα φιλοξενηθεί στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της περιοχής, διοργανώνονται...

 πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις σχετικές με την καλλιέργεια του ρυζιού.

Η δωρεάν διανομή ρυζιού πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου και αυτή του ρυζόγαλου την προσεχή Τρίτη (8/9). Τη "Γιορτή Ρυζιού" διοργανώνει το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο Νέων Μαλγάρων, υπό τη σκέπη του Δήμου Δέλτα και του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Οργανισμού.

Η Ελλάδα ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη ορυζοκαλλιέργειας

Στην τρίτη ή τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης "παίζει" η χώρα μας σε ό,τι αφορά τις στρεμματικές αποδόσεις σε ρύζι, μια καλλιέργεια που προσελκύει ολοένα και περισσότερους παραγωγούς, λόγω της θετικής προοπτικής της, αλλά και των εσόδων που αποφέρει σε όσους ασχολούνται με αυτήν, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο φυτοπαθολόγος του Ινστιτούτου Σιτηρών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Δρ. Δημήτρης Κατσαντώνης.

Η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τον κ. Κατσαντώνη, δίνει το 85% του ρυζιού στη χώρα μας, με την καλλιεργούμενη έκταση, κυρίως στην περιοχή της Χαλάστρας Θεσσαλονίκης, να υπολογίζεται σε περισσότερα από 180.000 στρέμματα και την ετήσια παραγωγή να ανέρχεται σε ισάριθμους τόνους, αφού η απόδοση είναι στα 1000 κιλά/στρέμμα.

Το υπόλοιπο 25% καλύπτεται από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στις Σέρρες, όπου σπέρνονται 35.000 στρέμματα, με την απόδοση να υπολογίζεται στα 630 κιλά/στρέμμα, ενώ συνολικά στη χώρα μας υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται 300.000 στρέμματα, με την παραγωγή να διαμορφώνεται σε 257.000 τόνους.

Στο μεταξύ, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Β. Χαλάστρας, Αχιλλέας Καμπούρης, όχι μόνο είμαστε αυτάρκεις στην Ελλάδα σε επίπεδο ρυζιού, αλλάεξάγουμε και σε ποσοστό 60% σε Ρουμανία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβακία,φέρνοντας στη χώρα "συνάλλαγμα που διαμορφώνεται ίσως και άνω των 36 εκατ. ευρώ".

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα της ορυζοκαλλιέργειας στη χώρα μας, ο φυτοπαθολόγος του Ινστιτούτου Σιτηρών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα Δ. Κατσαντώνης επεσήμανε πως "υπάρχει ένα θέμα με την ποιότητα, που πηγάζει κυρίως από τον κατακερματισμό γης στη χώρα μας και που έχει ως αποτέλεσμα το υψηλό κόστος, αλλά και την ελλιπή παρακολούθηση της σοδειάς από τους παραγωγούς".

Βέβαια, όπως τόνισε, "η εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας μπορεί να επουλώσει το πρόβλημα που δημιουργείται με τον κατακερματισμό γης", ωστόσο, "η έννοια της δεν έχει περάσει ακόμα στο σύνολο των παραγωγών, που στην πλειοψηφία τους εμφανίζουν δυσκολία να την εφαρμόσουν".

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατσαντώνης σημείωσε ότι είναι "σπουδαίο, οι παραγωγοί να συνειδητοποιήσουν ότι το φαινόμενο της πανσπερμίας-δηλαδή σπέρνονται πολλές ποικιλίες και κυρίως ξένες- οδηγεί σε ένα υποβαθμισμένο προϊόν, λόγω έλλειψης ομοιογένειας".

Αναφερόμενος δε στις ποικιλίες ρυζιού, τόνισε ότι ενώ είναι καταγεγραμμένες περισσότερες από 10 στους καταλόγους του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, ωστόσο μόνο μία, αυτή της Ολυμπιάδας, χρησιμοποιείται από τους Έλληνες παραγωγούς σε ποσοστό 20% και αντιπροσωπεύει το 32% της συνολικής παραγωγής στη χώρα μας, με την απόδοση να υπολογίζεται σε 998 κιλά/στρέμμα.

Ο κ. Κατσαντώνης θα μιλήσει στη "Γιορτή Ρυζιού" και, όπως είπε, σκοπεύει να τονίσει στους παραγωγούς ότι είναι "πολύ σημαντικό να περιορίσουμε τη μονακαλλιέργεια, ώστε αν όχι να εξαλειφθούν, τουλάχιστον να περιοριστούν σημαντικά τα προβλήματα που παρουσιάζονται με ζιζάνια και άλλες ασθένειες". Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι την περίοδο 2012-2013, βάσει στοιχείων του ΟΠΕΚΕΠΕ, παρατηρήθηκε εναλλαγή καλλιεργειών σε ποσοστό 25%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου